Egyesületünk története:

Kecskeméten is, mint a legtöbb városban a vívás a kötelező katonatiszti oktatásból alakult sporttá. 1891-ben már vívóversenyt rendeztek a Hírös városban. Kecskeméten azóta is töretlenül tartja magát ez a sportág.

A két világháború közt szinte minden középiskolának volt saját vívóklubja. Az 1950-es évektől már csak egy egyesület működött Vörös Meteor majd Honvéd néven. Ezt követően az akkori Kecskeméti Sport Iskola (KSI), később pedig a KTE szakosztálya képezte a vívókat. Ezen két időszakban meghatározó edzők Gaál Tibor és tanítványa, a mai napig az Univer KTE-nél tevékenykedő Novomeszki István tanárúr. Az ő keze alól került ki a Kecskeméti Repülő és Vívó SE edzője Almási Balázs is.

Eddigi legeredményesebb kecskeméti vívó Novomeszki István tanítványa jelenleg a KRVSE vívója Busa István tőröző. Bár nem kecskeméti színekben de az 1988-as szöuli Olimpián csapatban bronzérmes, 1991-ben egyéniben és csapatban Európa bajnok lett. Városunkat képviselve 1978-ban 6.volt az Ifjúsági Magyar Bajnokságon. Kecskemétiként csak Hajdú Kitti a KRVSE párbajtőrözője a 2011 évi Serdülő Női Párbajtőr Magyar Bajnokságon elért bronz érmével tudott csak jobb eredményt elérni!

A Kecskeméti Repülő és Vívó Sport Egyesület 2005 szeptemberében alakult, hivatalos bejegyzésére 2006 nyarán került sor. Az alapítók - akik közt vívók, sportrepülők és sportbarátok vannak - szándéka Kecskeméten az addiginál magasabb szintű vívás megteremtése volt.

Az egyesület szervezésében négyszer került megrendezésre a Felnőtt Vidék Vívóbajnokság. 2005 óta több mint száz ember fordult meg az egyesület háza táján. Kecskemét szinte mindegyik iskolájából, sőt a környező településekről - mint Helvécia, Ballószög, Izsák, Szabadszállás, Kunszentmiklós, Bácsalmás, Nagykőrös, Szentes - is sokan látogatják edzéseinket.

Jelenleg hét korosztályban (gyermek, újonc, serdülő, kadett, junior, felnőtt, veterán) 64 sportolóval büszkélkedhetünk. Sportolóink között vannak versenyzők és szabadidős vívók is. Évente átlag 60 versenyszámban állunk pástra. Sportolni vágyó mozgássérültek számára a kerekes székes vívás lehetőségének biztosításán fáradozunk.

Versenyzőink az elmúlt években jártak 9 országban, részt vettek több mint 300 versenyen, 48-szer álltak dobogón és ezzel szereztek 1062 magyar- és 8 világranglista pontot. Elhasználtak több mint 200 párbajtőr- és közel 30 tőrpengét. A 9 településről járó vívók 21-szer edzőtáboroztak és utaztak több mint 47000 kilométert.

Almási Balázs edző mellett Nagy Zsolt és Magyar Dávid segíti a munkát. Az egyesületnek 8 képzett versenybírója is van. Edzéseinket a Kecskeméti Református Ó-Kollégium szűkös tornatermében tartjuk 4-5 páston, heti háromszor,két napon pedig a Református Gimnázium tornacsarnoka feletti karzaton egyéni technikai edzés (iskoláztatás) zajlik.

Alapítók

Dr. Almási János
Dr. Fekete Gábor
Almási Balázs
Horváth János Attila
Juhász Ádám
Kovács Péter
Házi Imre
Gálos Anna
Endrődi Balázs
Drenyovszki Rajmund